OBRADUJTE SVOJE NAJMILIJE I NAPRAVITE DOMAĆU PITU OD JABUKA - MOJI RECEPTIĆI :)

Breaking

15. 02. 2018.

OBRADUJTE SVOJE NAJMILIJE I NAPRAVITE DOMAĆU PITU OD JABUKA



Teško da joj neko može odoliti. Pitu od jabuke apsolutno sv volimo i uvijek je rado volimo imati za našom trpezom. Veoma je jednostavn za napraviti, i neće vam oduzeti mnogo vremena, a što je najbitnije, dobit ćete nešto nejverovatno ukusno. Nadamo se da ćete izdvojiti net vremena i napraviti za svoje najmilije nešto nevjerovatno, a to je pita od jabuka :)))


Sastojci

TIJESTO :

– 650 gr pšeničnog glatkog brašna

– 1 vrećica praška za pecivo

– 2 kom jaja

– 2 dl kiselog vrhnja

– 250 gr margarina ili maslaca

– prstohvat soli

– 200 gr šećera

-margarina ili maslaca po potrebi za premazati lim za pečenje


FIL :

– 2 kg jabuka

– 200 gr šećera

– mala žličica cimeta u prahu

– šećer u prahu za posipanje



Priprema

Pomiješajte 500 gr brašna sa ostalim sastojcima za tijesto, dok mijesite dodavajte ostalih 150 gr brašna po potrebi, odnosno, kada se tijesto ne lijepi za ruke, brašna je dovoljno. Ugl, više od 650 grama nije potrebno. Kada smo tijesto izmjesili, zamotamo ga u prozirnu foliju i ostavimo da se odmori 30 minuta. Za to vrijeme podmažemo veći lim za pečenje margarinom ili maslacem.


Jabuke ogulimo i naribamo, stavimo u posudu na vatru uz dodatak šećera i dinstamo dok tekućina ne ispari. Kada je tekućina isparila, ugasimo vatru i umiješamo cimet.

Tijesto podijelimo na dva dijela. pobrašnimo radnu površinu i razvučemo prvo tijesto veličine lima za pečenje, lagamo tijesto prebacimo u lim za pečenje, preko njega stavimo fil od jabuka (topao) i ravnomjerno premažemo. Drugi dio tijesta također razvučemo na pobrašnjenoj radnoj površini, također veličine lima za pečenje, stavimo ga preko jabuka, krajeve utisnemo prema dolje da se “zalijepe” . Vilicom izbockamo gornju koru.


Stavimo peći na 180 stepeni. Pečemo dok gornja kora lijepo ne porumeni, Kada se pita ohladi, izrežemo je i pospemo šećerom u prahu.

U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar